Voorzitter Waterwegen neemt afscheid

Bij Waterwegen zeggen we altijd: Waterweger ben en blijf je, ook als je niet meer actief in de groep bent. Want deelname aan Waterwegen is altijd tijdelijk. En voor mij is die tijdelijkheid nu voorbij. De tijd is gekomen om het stokje over te dragen. Van maart 2014 tot en met januari 2019 heb ik met veel enthousiasme mijn steentje bijgedragen.

Ik kijk terug op een absoluut unieke tijd. Want vertel me, waar krijg je van je organisatie zo veel vertrouwen en lef dat ze je met een carte blanche op pad sturen? Het is wat de waterschappen doen. Enthousiaste waterschappers die kunnen en durven dromen van een toekomst, samen op pad sturen met als enige focus de wereld van over overmorgen.

Bij Waterwegen kun je zijn wie je bent. Geen idee of werkvorm is te gek. Want om die toekomst te kunnen zien moet je wel uit je comfortzone treden. Dan pas komen de meest creatieve processen op gang. En dat het werkt blijkt steeds weer: zet de Waterwegers in een hok en ze komen zo met 101 toekomst gerelateerde items.

Dat Waterwegen relevante dingen doet, blijkt wel uit het feit dat onze wereld in een rap tempo verandert. Wie kan zich de wereld nog voorstellen zonder mobiele telefoon? En zonder internet? We zien dat de stand der techniek zich in een steeds sneller tempo vernieuwt. Dit betekent dat we als waterschappen meer en meer de horizon moeten scannen om nu de juiste keuzes te maken. Omdat de keuzes van vandaag bepalen hoe je er in de wereld van over overmorgen uitziet.

Als je weet, bijvoorbeeld, dat in deze wereld jongeren geen televisie kijken en zij hun werk niet uit de advertentie in de krant halen; nee, dat ze wat ze leuk vinden digitaal bepalen (dit likend, dat volgend), dan weet je ook dat je door hen niet gezien wordt als het niet voorbij komt op social media zoals Insta of op You Tube. Leuk hoor die berichten over waterschappen op het journaal, maar jongeren zien die niet. En Facebook is het ook niet meer; die is door die generatie al opgegeven. Wil je ze bereiken dan moet je je dus als waterschap op een andere wijze zichtbaar maken. En in een wereld waarin het aantal likes en algoritmen bepalen of je hoog in de lijstjes voorbij komt, betekent dat we eens anders moeten kijken naar ons bereik. Want bereiken we wel degene die we willen bereiken?

De wereld van over overmorgen zit vol mooie en geweldige kansen voor nu, als we als waterschappers het lef hebben om wat we doen eens in een ander licht te bekijken. Waterwegers helpen daarbij. Zoek ze eens op, vraag ze eens wat zij zien aankomen. Je zult versteld staan…..

Ik ben en blijf Waterweger omdat deze manier van kijken naar de wereld niet meer is af te leren. Mijn tijd bij Waterwegen zit er op. Ik ga andere dingen doen. Ik draag het stokje over aan Suzanne (Suzanne Kloosterman- Vennix van waterschap Noorderzijlvest).

Maar ik neem alles en meer wat ik bij Waterwegen heb geleerd en beleefd voor altijd met me mee.

Riquette van de Pol